Herkese merhaba ☺yeni bir yazıyla karşınızdayım yazımda çocuklarımızın yapmasını istemediğimiz ama onların ısrarla yaptığı davranışları nasıl yönetebileceğimize bu davranışların neden ortaya çıktığına ve çözüm yollarına cevaplar bulacağız fakat yazıma geçmeden önce benim henüz üniversite ön lisans öğrencisi olduğumu yani daha bir şeyleri yeni öğrenmeye başladığımı kesinlikle bu işin uzmanı olmadığımı belirtmek isterim yalnız bu demek değil ki sizlere kulaktan dolma yanlış bilgiler aktarıyorum üniversitemde hocalarımdan duyduklarımı kendim araştırıp okuyup öğrendiklerimi bana ilginç gelen bunu blogum da paylaşıp herkese haber vermem gerek konuyu gündeme getirmeliyim dediğim şeyleri sizinle paylaşıyorum.Ayrıca geleceğimle ilgili bir sürü ideallerim olduğu için ve en önemlisi işimi sevdiğim için zamanı geldiğinde bu işin uzmanıyım bunlar benim düşüncelerim ve bunları savunuyorum da diyeceğim inanıyorum ama o zamana kadar henüz öğrenme aşamasında kendini yetiştiren bir öğrenci olduğumu unutmamanızı rica ediyorum ☺
Davranış nedir psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü eylemin genel adıdır.
Biz bunu olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırıyoruz ve ebeveynler olarak hep olumsuz davranışlar üzerinde duruyoruz çocuğumuz gün boyu tüm isteklerimizi yerine getirip bizlere göre uslu çocuk olduğunda bunu takdir etmek yerine olumsuz bir davranışını gördüğümüzde anında tepki veriyoruz.
Bu tepki davranışı engellemekten ziyade daha çok artmasına sebep oluyor.Peki neler yapmalıyız çocuğumuz bu davranışı sergilediğinde nasıl tepki vermeliyiz?
Örneğin; çocuğunuz herhangi bir konuda size karşı direniyor
Çocuklar ebeveynlerine direndiklerinde çoğunlukla başka bir şey istemektedirler. Çoğu kez direnişleri başka bir şeyi yeğlediklerini size anlatma çabalarıdır.
Çocuklar ne istediklerini ve bunun kendileri için ne denli önemli olduğunu anladığınız mesajını aldıklarında, seslerini duyurduklarını ya da varlıklarının farkına varıldığından emin olduklarında dirençleri azalır. Dinlemeye zaman ayırır ve bunu doğru bir şekilde yaparsanız çocuğunuz bir daha ki sefere daha az direnirler ve işbirliğine daha gönüllü olurlar.Direnci kırmak için dinlemekten sonraki aşama ise çocuğun duygularının sakin ve sevecen bir şekilde tanımlanmasıdır. Çocuğa duygularının derinlerine inmesi konusunda fırsat tanındığında en gerçek ihtiyaçlarının karşılandığını hissederler ve kapattıkları kapılar açılır.
Kullanılabilecek çözüm önerileri ise;