Herkese merhaba ☺yeni bir yazıyla karşınızdayım yazımda çocuklarımızın yapmasını istemediğimiz ama onların ısrarla yaptığı davranışları nasıl yönetebileceğimize bu davranışların neden ortaya çıktığına ve çözüm yollarına cevaplar bulacağız fakat yazıma geçmeden önce benim henüz üniversite ön lisans öğrencisi olduğumu yani daha bir şeyleri yeni öğrenmeye başladığımı kesinlikle bu işin uzmanı olmadığımı belirtmek isterim yalnız bu demek değil ki sizlere kulaktan dolma yanlış bilgiler aktarıyorum üniversitemde hocalarımdan duyduklarımı kendim araştırıp okuyup öğrendiklerimi bana ilginç gelen bunu blogum da paylaşıp herkese haber vermem gerek konuyu gündeme getirmeliyim dediğim şeyleri sizinle paylaşıyorum.Ayrıca geleceğimle ilgili bir sürü ideallerim olduğu için ve en önemlisi işimi sevdiğim için zamanı geldiğinde bu işin uzmanıyım bunlar benim düşüncelerim ve bunları savunuyorum da diyeceğim inanıyorum ama o zamana kadar henüz öğrenme aşamasında kendini yetiştiren bir öğrenci olduğumu unutmamanızı rica ediyorum ☺
Davranış nedir psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü eylemin genel adıdır.
Biz bunu olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayırıyoruz ve ebeveynler olarak hep olumsuz davranışlar üzerinde duruyoruz çocuğumuz gün boyu tüm isteklerimizi yerine getirip bizlere göre uslu çocuk olduğunda bunu takdir etmek yerine olumsuz bir davranışını gördüğümüzde anında tepki veriyoruz.
Bu tepki davranışı engellemekten ziyade daha çok artmasına sebep oluyor.Peki neler yapmalıyız çocuğumuz bu davranışı sergilediğinde nasıl tepki vermeliyiz?
Örneğin; çocuğunuz herhangi bir konuda size karşı direniyor
Çocuklar ebeveynlerine direndiklerinde çoğunlukla başka bir şey istemektedirler. Çoğu kez direnişleri başka bir şeyi yeğlediklerini size anlatma çabalarıdır.
Çocuklar ne istediklerini ve bunun kendileri için ne denli önemli olduğunu anladığınız mesajını aldıklarında, seslerini duyurduklarını ya da varlıklarının farkına varıldığından emin olduklarında dirençleri azalır. Dinlemeye zaman ayırır ve bunu doğru bir şekilde yaparsanız çocuğunuz bir daha ki sefere daha az direnirler ve işbirliğine daha gönüllü olurlar.Direnci kırmak için dinlemekten sonraki aşama ise çocuğun duygularının sakin ve sevecen bir şekilde tanımlanmasıdır. Çocuğa duygularının derinlerine inmesi konusunda fırsat tanındığında en gerçek ihtiyaçlarının karşılandığını hissederler ve kapattıkları kapılar açılır.
📍Önleyici Açıklamalar Yapmak : Tekrarlanmasını istemediğiniz davranışı açıkça belirterek hangi davranışı yapabileceği hangi davranışı neden yapamayacağı konusunda bilgi verebilirsiniz.
📍Yaptığı Davranışın Nedenini Düşünmek : Neden olumsuz davranışı tekrarladığını düşündüğünüzde çözüme ulaşmak için farklı fikirler üretebilirsiniz.
📍Ortamı Değiştirerek Önlem Almak : Davranışı neden yaptığını bulduktan sonra tekrarlanmaması için, ortamı değiştirerek önlemler alabilirsiniz.
📍Dikkatini Başka Yere Çekmek : Görmezden gelebileceğiniz davranışı gözardı edip, istediğiniz gibi davrandığında takdir edebilirsiniz. Böylece, olumsuz davranışına ilgi göstererek istemeden yapılan pekiştirme yöntemini bırakmış olursunuz.
📍Beklentiyi Belirtip Seçme Hakkı Verme : Olumsuz davranış üzerinde durmaktansa “Tv izlemeye devam etmektense ya puzzle yapalım ya da basketbol oynayalım” gibi onun da kabul edeceği iki seçenek sunabilirsiniz.
📍Davranışının Sonucunu Yaşamasını Sağlamak : Bütün bu davranış değiştirme yaklaşımlarını defalarca denemenize rağmen çocuğun olumsuz davranışları devam ederse artık çocuğun davranışlarının sonuçlarını yaşama vakti gelmiştir. Yani, iki çocuğunuz da tv kanalları konusunda sık sık kavga ediyorlar ve bunun olmaması için bu davranışlarının yanlış olduğunu anlatıyorsunuz, neden bu şekilde oluyor diye düşünüp farklı saatlerde izlemeleri için destek oluyorsunuz, dikkatlerini başka bir yöne çekiyorsunuz, tv izlemek dışında yapabilecek aktiviteler konusunda önerilerde bulunuyorsunuz vs. fakat onlar aynı saatlerde farklı kanalları izlemek konusunda sürekli kavga etmeye devam ediyorlar. Böyle bir durumda o saatte tv’yi tamamen kapatırsanız davranışlarının sonuçlarını yaşamalarını sağlamış olursunuz.
Bu önerileri dikkate alarak daha az çatışma içine girilebilir. Nacizane benim fikrim ise olumsuz bir davranış için çocuğa ceza verme yöntemi kullanıldığında bu çocuğa bedel ödetme olur yani çocuk her yaptığı olumsuz davranışta bir bedel ödemeye alışır ve bu onun için caydırıcı yol olmaz ceza yerine yukarıdaki öneriler dikkate alındığında her şey daha sağlıklı gelişir.
Kaynak;Çeşitli internet sitelerinden,kendi fikirlerimde ve okuldaki hocalarımızın görüşünden faydalanarak derlediği bir yazı olmuştur.Herkese sevgiler kendinize iyi bakın bir sonraki yazıda görüşmek üzere ☺
Yine faydalı bir yazı olmuş.Emeğine sağlık.Bunları dikkate alacağım.Onu dinleyip değer verdiğimizi hissettirdiğimizde birçok sorun hallediyor aslında.Çünkü senin ses tonundan bile ne hissettiğini anlayan küçük sevgi pıtırcıkları var karşımızda.Ama benim gibi sabırsız anneler hemen sonuç görmek istiyor sanırım.:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim deger verip yorum yaptığınız için 😊 sabirsizlik herkeste var ne yazikki sadece biraz törpülesek bile olur bence sabirla dinlemek anladigini hissettirmek en güzel çözüm
Silİşine gelince dinleyen işine gelmediğinde ise dinlemeyen 2,5 yaşındaki oğlumuz gün geçtikçe daha fazla bir şeyler istemeye başladı. Her istediğini yapmadığımızda ise yerlere yatıyor. Önerilerinizi takip ediyoruz.
YanıtlaSilOlumsuz davranisi kontrol etmek icin oncelikle olusmunu engellemek gerekir sebepleri yani sonrasında görmezden gelme teknigi uygulanmali ama bu süreçte güvenlik göz ardı edilmemeli kesinlikle birde cocuk ağladığında veya saldirganlastiginda istegi yapiliyorsa bu sekilde elde edecegini düsünür ve tekrarlar bu konuda yazan degerli jocalarımız vardır illaki netten arastirarak cözümler bulabilirsiniz 😊
SilTeşekkürler önerileriniz için.
SilBen teşekkür ederim değer verip yorumladığınız için 😊
SilBenim velet şimdiden başladı istediğini yaptırmaya.Yemez,uyumaz,giyinmek istemez.Bunlar 7 en 70'e aynılar :) dikkatinj dağıtalim derken de o bizim dikkatimizi dağıtıp yapıyor yapacağını.😃 Gerçekten çok zor ve sonsuz sabır isteyen bir durum.Çok güzel açıklamissin canm.Umarım bir gün uzman görüşlerinidr dinleriz 😘💙
YanıtlaSilİnsaalah o günlerde gelecek ablacım sağol yorumun için 😊 öpüyorum cimcimeyi 😘
SilÇOK GÜZEL YAZI OLMUŞ EMEĞİNİZE SAĞLIK SİZİDE BLOGUMA BEKLERİM :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim hemen geliyorum :)
Silemeğinize sağlık çok faydalı bir yazı olmuş ;)
YanıtlaSilSağolun teşekkür ederim 😊
SilMrblar canım blogunu ziyaret ettiğimde ilk dikkatimi ceken baslik oldu. Çünkü su siralar bende bu konuda muzdaripim. Gelisim psikolojisinde bildigimiz davranis önleme sekillerini hatirlatmis oldun bana. Onerilerin güzel ve yerinde. Nacizane tavsiyem onerilerini biraz daha somutlaştirman. Yazin guzel ve basarili ��
YanıtlaSilMerhabalar 😊 yorumuniz ve tavsiyeniz çok memnun etti beni teşekkür ederim değer verip okuduğunuz icin önerinizi dikkate alacağım 😊
Sil