7 Mart 2017 Salı

ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER ? ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ?

Herkese merhaba ☺yeni bir yazıyla karşınızdayım yazımın konusu çocuklarda yalan söyleme davranışı ve nedenleri.Yalan deyince aklımıza gelen ilk şey nedir? kötü bir davranış olmasıdır kuşkusuz fakat bizlerde günlük yaşamımızda beyaz yalan pembe yalan gibi sınıflandırarak yalana başvurmaz mıyız?.Arkadaşımız arayıp bugün buluşalım mı? dediğinde canım istemiyor yerine işim var veya rahatsızım gibi şeyler söyleriz .
Bu davranışı çocuklarımız yaptığında büyük bir telaşa kapılırız sert bir şekilde uyarırız hatta cezalar vererek bir daha yapmamasını sağlamaya çalışırız ama bilemeyiz ki zaten yaptığımız bu davranışlar çocuğumuzu yalana sevk ediyor.Uzmanlara göre çocuklar 3-4 yaşlarında hayal ile gerçeği ayırt edemediği için bu dönemdeki gerçek dışı söylemlerini yalan olarak nitelendirmek doğru değil.Asıl dikkat edilmesi gereken dönem 5 yaş ve üzeridir bu dönemde çocukların zihin güçleri daha da ileri bir düzeye ulaşmış olduğundan, hayali öyküleri gerçekten ayırt edebilirler. Peki ebeveynler bu davranışla karşılaştığında neler yapmalı? öncelikle nedenini araştırmalı çocuğum neden yalan söyleme ihtiyacı duyuyor? bunun cevabını bulmalı bunun nedeni çocuğun ebeveynlerinin dikkatini çekmek istemesi, cezalandırılmaktan korkması, arkadaşlarının yanında kabul görmeye çalışması veya kendini daha iyi hissetmeye çalışması olabilir.Peki çocuğumuzun yalan söylediğini fark ettiğimizde nasıl davranmalıyız? yalan söylemesini nasıl önleyebiliriz? Öncelikle çok büyük aşırı tepkiler vermemeliyiz onları yalana teşvik edecek durumları ortadan kaldırmalıyız rol model olmalıyız çocuğumuzun yalan söylemesini istemiyorsak bizlerde kendimize dikkat etmeliyiz Çocuğumuz yalan söylediğinde ona bu söylediğinin yalan olduğunu anladığınızı belli etmemenizde  önemlidir. Anne ve baba bir avcı gibi çocuğun yalanını yakalamaya çalışmamalıdır. Bu çocuğa güvenmediğinizi gösterir ve çocuk nasıl olsa güvenmiyorlar diye yalan söylemeye devam edebilir.Bu davranışı önlemek için çocuğa baskıcı, otoriter bir yaklaşım sergilenmemelidir,çocuğu suçlayıcı öz güvenini zedeleyici davranışlardan kaçınılmalıdır,çocuğun yapmış olduğu iyi davranışlar takdir edilmelidir ve çocuğun yapabileceğinin üzerinde şeyler isteyerek onu baskı altına almamalıdır.Ebeveynler için çok önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için bu konuda yazmak istedim öyle ki özellikle çocuk okula başladığı zamanlarda bu davranışı sergilediğinde ebeveynler olarak çok zor zamanlar yaşandığını biliyorum.Çocuk öğretmeni ve arkadaşları tarafından yalancı biri olarak  etiketleniyor buda çocuğun hem akademik başarısını hemde sosyal hayatını olumsuz etkiliyor tüm bu önerilere işbirliği içinde dikkat edilirse büyük ölçüde değişiklikler olacağına inanıyorum.Değer verip okuduğunuz için teşekkürler ☺bir sonraki yazıda görüşmek üzere herkese sevgiler...☺

15 yorum:

  1. Bu konu daha önce ilgimi çekmişti.Bir arkadaşım çocuğunun sürekli yalan söylediğini söylüyordu.Sonra okuduğum bazı kitaplarda yalan söyleyen anne-babaların çocuklarının da yalan söylediğini yazıyordu.Çocuklar herşeyi taklit ettikleri için bunu da taklit ediyorlar diye düşünmüştüm.Bir de cezadan korkmak,ailesinin onaylamayacağını düşündüğü davranışlar içinde yalana başvurabiliyor çocuklar.Aslında koşulsuz seversek çocuklarımızı,her yaptıkları hatada ceza almayacaklarını bilseler belki bu kadar yalan söylemezler.Çok faydalı bir yazı olmuş.Teşekkür ederim.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim değer verip okuduğunuz ve yorumunuzu benimle paylaştığınız için :) sizinde söylediğiniz gibi koşulsuz sevgi her şeyin ilacı :)

      Sil
  2. Nasıl guzel bır konuya degınmıssın canım. Tesekkur ederız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim canım asıl okuduğun için :)

      Sil
  3. Nerdesin dediklerinde çarşıdayımm ! Diyip gezmelerde olan bir milletiz 😃 o cocuk nasıl yalan söylemesin.Bizlerden kaynaklanıyor cogunlukla 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın valla :) tam olarak bundan bahsettim bende işte :)

      Sil
  4. Yazdığınız gibi 3 yaş aralığında çocukların hayal güçleri fazla işleyince gerçekler ile karıştırabiliyorlar olgun ve akıllı davranarak doğruyu öğretmek en ideali siz zaten bu durumun bilincinde araştırmacı bir annesiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim 😘 sizinde dediğiniz gibi olgun davranmakngerekiyor araştırmacı bölümünü seven bir öğrenciyim 😊

      Sil
  5. Ya anne, babalarının yalan söylemesiyle öğreniyorlardır, ya da şiddetlerinden korktukları için. Doğru düzgün insan olmak da öğrenilen bir şeydir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız siddette bir nedendir örnek olmada öncelikle anne babanın dikkat etmesi gerekir gec geri dönüş yaptığım icin k.bakmayin 😊

      Sil
  6. her cocuk yalan söyler zaten önemli olan yalanı teşvik etmemek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tesvik edecek durumlar yaratılırsa pekistirilmis olur gec cevap verdigim icin k.bakmayin 😊

      Sil
  7. Bende benzer bir yazı yazmıştım güzel bir yazı olmuş:)

    YanıtlaSil
  8. Geç bir cevap oldu k.bakmayin sizin yazinizi okumaya geliyorum hemen

    YanıtlaSil