12 Aralık 2016 Pazartesi

EN HASSAS DAVRANMAMIZ GEREKEN BİR KONU:GÜVENLİ BAĞLANMA

Yeni doğanlar için nedir sizce güvenli bağlanma? bağlanma ve güvenli bağlanma arasında ne gibi farklar vardır? bu yayınım da bu konular üzerinde durmak istiyorum bir çocuk gelişim ve eğitimi bölümü öğrencisi olarak en çok önemsediğim mutlaka dikkat edilmeli hassas davranılmalı bilinçli olunmalı dediğim bir konu.

Bağlanma çocuk ile annesi,babası veya bakan kişi arasında oluşan olumlu sağlıklı ve güçlü duygusal bağ kurulması anlamını taşır.Güvenli bağlanma ise çocuğun güvenle kendini bir yakınına bırakabilmesidir.Birçok psikolojik sorunun kökeninde bağlanamamak vardır.Anne çocuk bağlanması insan yaşamındaki en önemli ayrıntıdır.Peki güvenli bir bağlanma için neler yapılabilir? Öncelikle ten ile temas sonrasında göz ile temas daha sonra ses ile temas anne çocuk bağlanmasının 3 temas noktasıdır.Daha sonra en önemli nokta çocuğun anneyle yatmasıdır.Anne ile yatan çocuklar güven duygusuna sahip olurlar,daha mutludurlar,daha az endişelidirler. Anne ile bebeğin ilk iki yıl birlikte yatması bağımlılık değil,güven duygusunu oluşturur.Güvenli bağlanmayı güçlendiren diğer bir nokta ise bebeğin anneyi emmesidir.


Emmek anne ve bebek için hem ten teması hem de göz teması sağlamaktadır. Emzirme sırasında annesiyle ten ve göz teması kuran bebek kendini güvende hissedecek ve bebeğin temas ihtiyacını karşılayacaktır.Ayrıca bebeğin acıyı hissettiği anda (diş çıkarma, ateşlenme) gibi annesini yanında hissetmesi anne ile çocuğun bağını artırır.
Aşı, pansuman, dikiş atma, iğne vurma gibi olaylarda anne ile doktor iş birliği yapmamalı, çocuğun elini kolunu tutmamalı, onu çaresiz hale getirip acıya teslim etmemelidir. Hekim işbirliğini hemşire ya da baba ile yapmalıdır. Eğer ki çocuk acıyı hissettiği anda annesi tarafından çaresiz bırakılırsa bağlanmayı olumsuz yönde etkiler.

9 yorum:

  1. Güzel bilgiler... Emeğinize sağlık... Şeyda Nur Dinçer blogunuzdan bahsetmiş, onun aracalığı ile geldim ziyaretinize... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldiniz öncelikle :) çok teşekkür ederim elimden geldiğince güzel bilgiler aktarmaya çalışacağım sizlere :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba :) Blog yazıları kaymış sanırım.Bloga bir arkadaş el atsa :)

    YanıtlaSil
  4. Şeydanın günlüğünden geldim. Aramıza hoş geldin seni de beklerim.
    http://gullugalaksi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş buldum :) tabi bende takip etmek isterim sizi zevkle :)

      Sil
  5. Merhaba "şeydanın günlüğü"nden geldim.Bloğunuzu takip almak isterim ama onu göremedim bloğunuza "izleyiciler" kısmı eklerseniz sizi takibe almamız kolay olur.Bende bloğuma beklerim. http://fatofotofan.blogspot.com.tr/ sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa sürede ekliyorum hemen :) bende memnuniyetle takip etmek isterim sizi :)

      Sil
  6. Merhaba bende Şeydanın günlüğündeki yazıyı görerek geldim. Hamileliğimin son günlerinde sizin blogunuza denk gelmem çok iyi oldu benim için. Yazılarınızı merakla bekliyor olacağım. Bende bloguma beklerim, sevgiler. 😊

    YanıtlaSil
  7. Hoş geldiniz :) sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah bende ziyaret edeceğim sizi :)

    YanıtlaSil