13 Eylül 2017 Çarşamba

GELİN HEP BERABER ÇOCUKLARDAKİ DOYUMSUZLUĞUN SEBEBİ NELER OLABİLİR BUNU KONUŞALIM



Herkese merhaba bugün uzun zamandır dikkatimi çeken bir konu üzerine yazmak istedim 😊 umarım sizlerde keyifle okuyup yorumlarınızla fikrinizi belirtirsiniz.Sizce doyumsuzluk nedir ? bir çocuğa 'doyumsuz' diyebilmek için hangi davranışları sergilemesi gerekir ? bu davranışlara sebeb olan altta yatan sorun nedir ? tamamen kendi fikrime dayanarak uzman görüşlerine yer vererek ve tabi sizinde yorumlarınızla benimle tecrübelerinizi paylaşarak oluşacak bir yazı 😊 Sözlük anlamıyla doyumsuzluk ; var olanla, eldekiyle yetinmeme, her zaman daha çoğunu isteme durumu. peki bunun sebebi nedir hangi davranış sonucunda oluşur ?
Psk.Pınar Ersöz'e göre (kimdir öğrenmek için lütfen tıklayınız) çocuklarda görülen doyumsuzluk davranışı yanlış anne-baba tutumuna bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır.Makul istekler eğer ki sınırlar içerisinde yerine getirilirse çocuk doyumsuz olmaktan ziyade mutlu olmayı öğrenebilir. Uzman Klinik Psikolog Özge Özkan'a göre ise (kimdir öğrenmek için lütfen tıklayınız)Aşırı hoşgörülü tutum ile yetiştirilen çocuklar, bir süre sonra anne babasını denetim altına alır ve onları tehdit eder. Dedikleri olmayınca da tehditlerini uygular. Benmerkezcidirler. Eleştiriye açık olmadıkları için kendilerini geliştiremezler. Sosyal iletişimde gecikmeler yaşanabilir. Kuralsızlığa alışan çocuklar, okuldaki kurallarla karşılaşınca okula ve arkadaş çevresine uyum sağlamakta zorluk çekebilir. Her istediğini elde ettikleri için belli bir süre sonra doyumsuzluk yaşamaya başlarlar.

Bunlar uzmanların görüşü benim yazacaklarım gözlemlediğim davranışlarla ilgili
⇒birincisi ebeveynlerde ki 'ben yapamadım çocuğum yapsın ben alamadım çocuğum alsın mantığı' bu mantıkla hareket ettikleri sürece çocuğun tüm eksiklerini giderip hatta fazlasıyla alarak çocuğu doyumsuz bir birey haline getiriyorlar sonrasında başlı başlına bir mutsuzluk hali.
⇒ikincisi ise küçük yaşlarda ki çocuklara düzenlenen neredeyse bir tören havasında geçen doğum günleri erkek çocuklara yapılan sünnet düğünleri ama kesinlikle yapılmamalı olmamalı demiyorum sadece ölçülü olmalı özel kostümler organizasyon şirketleri fotoğrafçılar bunlar çocuklar için çok fazla ve zamanla çocuklar arasında bir kıyas halini alıyor inanın çok şahit oldum çocukların doğum günlerinde arkadaşınınkinden büyük bir pastası olmadığı için ağladığını   pastanın o kadar ihtişamlı olması palyaçolar veya fotoğrafçı değil çocuğun istediği ihtiyacı olan sadece ailesinin yanında kendini değerli hissetmesi elbette özel bir gün kutlanmalı buna karşı değilim fakat çocuklarımızı bu kadar ihtişama ilgiye boğduğumuz da sonuçlarına da katlanmalıyız o zaman çocuğu 'sen ne kadar şımarık oldun böyle!' veya 'Ne kadar doyumsuz bir çocuksun her şeyin var' deme hakkımızı kendi elimizden biz alıyoruz.


Tanık olduğum bir olayla ilgili bir örnek vereyim bir sünnet düğününe davetliydik akşam davete gittik bunun için bir konak kiralanmıştı her yerde süslemeler vardı palyaço vardı çocukları eğlendirmek için anne baba gayet uyumlu giyinmişlerdi çocuk güne özel kıyafetiyle itinayla hazırlanmıştı fotoğrafçı vardı ama bir eksik vardı tüm bunların içinde mutlu olması gereken bir çocuğun yüzündeki tebessüm eksikti maalesef çocuk bir şey söylemeye çalışıyor aile dinlemiyor çocuk mutsuz derdini anlatmak istiyor dinleyen yok ama sürekli kadraja bakıp gülümseyip poz vermesi isteniyor şimdi bu davetin amacı çocukları eğlendirmekse çocuk neden mutsuz ? amaç ailenin mutluyuz pozu verip düğün yaparak kendini kanıtlamasıysa çocuk neden alet ediliyor ? benim düşüncelerim bu şekilde evet olmalı çocuğa değer verilip ona özel bir şey yapıldığı hissettirilmeli fakat ölçülü olunmalı katılanlar olduğu kadar katılmayanlarda olacaktır herkese tabiki saygım var ama bu şekilde bir tutum sergilendiğinde ne yazık ki bencil ve doyumsuz bireyler yetiştirmiş oluyoruz.Buraya kadar okumuş olmanız inanın mutlu etti beni herkese teşekkür ederim kendinize iyi bakın sevgiler 😍

8 yorum:

  1. En büyük problemimiz bilinçsiz aile sanırım...
    Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kesinlikle...
      Teşekkür ediyorum memnun kaldıysanız mutlu olurum 😊

      Sil
  2. Herşeyin aşırısı zarar. Ölçüyü kaçırınca çocuklar tatminsiz, mutsuz oluyorlar. Varlığı da yokluğu da bilmeli çocuklar diye düşünüyorum. Her istediğini elde ettiğinde tatminsiz çocuklar oluyorlar.Güzel bir konuya değinmişsiniz. Özlemişim yazılarınızı okumayı.:)

    YanıtlaSil
  3. evet bende kesinlikle siz gibi düşünüyorum :) bende sizin değerli yorumlarınızı okumayı özlemişim :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmus emeğinize sağlık. Tatmin olamayan biz ebeveynlerin doymayan çocukları oluyor malesef.
    İlgimi çekecek bir blogunuz var ben yeni fark ettim ve takipteyim:)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim hoşgeldiniz o halde bloguma :)

      Sil
  5. doyumsuzluk bence küçük yaşlardan itibaren çocuğun her istediğinin istediği anda yapılması ile başlıyor. zoru beklemeyi,beklemenin sonunda istediğine ulaşığındaki mutluluğu en önemlisi de yok'u bilmiyor o zaman çocuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Nihan hanım hep var cevabını alan çocuklar artık bir süre sonra yok kabul etmiyorlar

      Sil